Home > Event > Open Monumentendag

Open Monumentendag

Gorinchem ligt op de plaats waar de Linge en de Merwede elkaar raken. De rivieren hebben altijd een grote invloed gehad op het leven in Gorinchem. Daarom heeft Open Monumentendag in Gorinchem dit jaar een nautisch tintje.

Gorinchem is waarschijnlijk al in de elfde eeuw ontstaan. Het was toen een kleine nederzetting van boeren en vissers bij de monding van de Linge in de Merwede. Toen de stad zich ontwikkelde, werden in de Lingehaven schepen gelost en geladen. Het was er een drukte van belang!

De uitvinding van de stoommachine rond 1850 veranderde veel in Gorinchem. Stoomschepen onderhielden veerdiensten met Rotterdam en Dordrecht. Er werden ook kanalen gegraven, zoals het Merwedekanaal dat Gorinchem een aansluiting gaf met Amsterdam. Maar nog altijd bleef visserij belangrijk.

Het leuke van Open Monumentendag is dat je een kijkje kan nemen in gebouwen die je normaal alleen van de buitenkant kunt bewonderen. Dit jaar heten ook de schippers van enkele monumentale schepen in de historische haven je welkom.

Kijk op de website welke (nautische) monumenten je kunt bekijken en aan welke aciviteiten je mee kunt doen. 

Datum

Contact

Vesting Gorinchem
0183-631525

Aankomende evenementen