Home > Locatie > De Martelaren van Gorcum

De Martelaren van Gorcum

De moord op 19 geestelijken

De Tachtigjarige Oorlog was een roerige tijd voor Nederland. De Spaanse koning voerde een waar schrikbewind en het land werd verscheurd door godsdiensttwisten. Een van de ingrijpende gebeurtenissen uit die periode is de moord op negentien geestelijken, die bekend zijn geworden als de Martelaren van Gorcum. In 1572 werden zij opgepakt door de Watergeuzen, naar Den Briel (nu Brielle) gevoerd, gemarteld en vermoord. Hun lot vormde een tragisch dieptepunt van de wreedheden die beide partijen begingen.

Heilig

In 1675 werden zij zalig verklaard en in 1867 volgde de heilig­verklaring door paus Pius IX. Nog elk jaar is er rond hun sterfdag 9 juli een nationale bedevaart naar Brielle. Overigens beperkt de herinnering aan de Martelaren van Gorcum zich niet tot Nederland alleen: in andere landen van Europa, maar ook elders in de wereld worden zij nu nog vereerd.

Drie delen

De expositie is een vaste presentatie in het Gorcums Museum en bestaat uit drie delen. Het eerste gedeelte vertelt het algemene verhaal: wie waren de Martelaren en wat is hen overkomen? Het tweede gedeelte behandelt de verering van de martelaren in Gorinchem zelf, met als hoogtepunt een deel van de gebrandschilderde ramen uit de voormalige Rooms-katholieke kerk in de Haarstraat.

Wisselexpositie

In het derde, wisselende deel wordt een bijzonder aspect van de Martelaren van Gorcum uitgelicht. Dit onderdeel zal regelmatig worden vernieuwd. We beginnen met de verering van de martelaren in Europa en de rest van de wereld. Tot in Mexico, Chili, Ecuador, Brazilië, Guatemala en de Filipijnen zijn de Nederlandse Martelaren van Gorcum bekend. Reproducties van schilderijen en prenten in die verre landen laten zien waar in de wereld de martelaren vereerd worden.

Contact

Grote Markt 17
4201 EB Gorinchem

0183-632821

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur

Zondag 13-17 uur

Koopzondag

Geen data beschikbaar

Dit kan je interesseren